Харчування в походах

Спортивне, туристичне, крім роверового заліза
Sviatiko
Дослідник
Повідомлень: 66
З нами з: П'ят серпня 06, 2010 12:58 pm
Контактна інформація:

Харчування в походах

Повідомлення Sviatiko » Пон липня 16, 2012 2:53 pm

Хто і які продукти харчування бере з собою в гори, щоб було і ситно і легко?Що краще готується і наварюється при малій вазі?Чув, що деякі туристи висушують певні продукти типу буряка, моркви... Поділіться досвідом! :)
Slav)

Аватар користувача
Unforgiven
Лось
Повідомлень: 1782
З нами з: Сер червня 18, 2008 10:29 pm
Контактна інформація:

Повідомлення Unforgiven » Пон липня 16, 2012 3:56 pm

Дуже добре наварюється борщ на тушкованому мнясі. Борщ звісна річ має бути з свіженької капусти бурака і картопельки. В ніякому випадку не сублімоване, бо то не борщ получається а гімно. Ну по бажанню до смаку можна ще взяти з літру сметани. Скажу чесно нічого ліпше ніж борщ в горах не смакує :wink:
немає значення якою технікою ти робиш фотки, якщо в тебе не Nikon

Аватар користувача
PlusOdyn
Сеньйор
Повідомлень: 363
З нами з: П'ят січня 27, 2012 8:00 pm
Контактна інформація:

Повідомлення PlusOdyn » Пон липня 16, 2012 5:10 pm

Якщо на день-два, і пальник газовий - то швидкокаші із згущиком або м'ясом із мівіни, останнє не пробував, але теоретично має працювати.

Якщо на довше, або є баняк який не шкода дровами закоптити - тоді гречка (швидко вариться - кидаю в холодну воду і закриваю кришкою) і тушня або сардина - кришки від військового банячка - "менашки" крупи навіть забагато на весь об'єм тої ж менашки. Двоє наїдаються до стану "Хай мукачівка зачекає", 3-4 особи теж непогано себе чують після такої трапези.
Інші крупи як правило довше варяться і потребують додаткового догляду.

А ще як показала практика, можна використовувати сало із чорним хлібом і часником - енергетик ще той, незалежно від погоди.Ковбаса теж так нічьо, аби не варена.

Вівсяні пластівці/мюслі залити водою із згущиком - теж помічне забити шлунок, але при наявності запасу жирового на тілі. :lol:

От із снікерсом у мене баги - болить підшлункова, із натсом рідко, із льодяниками як із снікерсом. Тому беру просто світочівський чорний шоколад, не панацея але комфорту більше.

А. ще до швидкокаш можна додати манку, тобто у перелік, не в банячок. :lol:

Аватар користувача
hvvi
Бувший
Повідомлень: 854
З нами з: Чет квітня 23, 2009 1:19 pm
Контактна інформація:

Повідомлення hvvi » Пон липня 16, 2012 5:13 pm

Анфі, ти нормальний? Хто волочить літру сметани, людина подумає, що ти серльозно. Але от щодо сушіння овочів - питання дражливе. Пробував сам сушити, досить довгий процес, але виправдовує себе 5+днів. Імхо на 2-3 дні нема змісту щось сушити, можна брати навіть "літру сметани". Хоча в сільпо бачив сушені овочі(моркву, буряк, цибулю). Але на скільки то все харашо - не в курсі.
Щодо їди, основне їсця зрання і вечором, і то має бути файно. На борщі там ніхто не буде напрягаця, але каша якась мусить бичь. Мені файно йде пшоно, рис(можна з мнясцем/куркою/тушківкою), вівсянка зі згущиком і сухофруктами/горішками, ну в горах коли натрапиш на гриби, тож файно йде :), то всьо мусить бути зі салом і цибульом :)
Політ фантазій невичерпний - вперед!!!

Аватар користувача
Unforgiven
Лось
Повідомлень: 1782
З нами з: Сер червня 18, 2008 10:29 pm
Контактна інформація:

Повідомлення Unforgiven » Вів липня 17, 2012 9:18 am

hvvi писав:Анфі, ти нормальний? Хто волочить літру сметани

Глоб 8)
немає значення якою технікою ти робиш фотки, якщо в тебе не Nikon

Аватар користувача
Skipper
Новак
Повідомлень: 35
З нами з: Сер травня 02, 2012 10:04 am
Контактна інформація:

Повідомлення Skipper » Вів липня 17, 2012 9:31 am

Не повірете, але товариші в горах на газовому пальнику деруни смажили :D Сам куштува, смакували неймовірно :roll:

Аватар користувача
JeD
Бувший
Повідомлень: 589
З нами з: Нед березня 23, 2008 10:01 pm
Контактна інформація:

Повідомлення JeD » Вів липня 17, 2012 10:01 am

Nutrend беріть, кажуть годний торч.

Аватар користувача
mozz
Бувший
Повідомлень: 533
З нами з: Сер грудня 09, 2009 11:35 am
Контактна інформація:

Повідомлення mozz » Вів липня 17, 2012 1:44 pm

JeD писав:Nutrend беріть, кажуть годний торч.

Торч чи харч?

Аватар користувача
JeD
Бувший
Повідомлень: 589
З нами з: Нед березня 23, 2008 10:01 pm
Контактна інформація:

Повідомлення JeD » Вів липня 17, 2012 2:33 pm

mozz писав:
JeD писав:Nutrend беріть, кажуть годний торч.

Торч чи харч?

Судячи з дописів у декого цей харч викликає торч :lol:

Сірко
Дослідник
Повідомлень: 71
З нами з: Пон квітня 11, 2011 12:36 pm
Контактна інформація:

Повідомлення Сірко » Сер липня 18, 2012 7:33 am

Зазвичай, турист запасається продуктами. Але якщо їх немає, а їсти хочеться, майте на увазі:

1. У лісі можна їсти будь-яких тварин (крім лисиць). Їсти можна навіть їжаків.

2. Можна їсти будь-яку птицю (ворону треба більше часу варити).

3. Можна їсти жаб. Молоді жаби смачніше старих. Перед вживанням деякий час їх треба протримати в воді розібраними. (Змій краще варити.)

4. Приправа з листя кульбаби корисна і смачна, як і кропива.

5. Гриби вживати тільки їстівні. Можна спробувати на мову. Якщо гірчить, гриб їсти не можна. Сироїжки можна їсти сирими, трохи підсолити. Але саме розсудливе - є ті гриби, в яких впевнений. Гриб буває на смак оманливий.

6. Качок легше обскубувати сухими. Іншу птицю - облити окропом.

7. Салати з молодого листя подорожника, кропиви прекрасно доповнюють будь-яку страву.
Листя кульбаби рекомендується 30 хв потримати в солоній воді, кропиву - прокип'ятити протягом 5 хв, листя лопуха, подорожника опустити в окріп на 1-2 хв.

8. Коріння лопуха (молодого) промити, висушити, просмажити до побуріння, розмолоти. Варити як кава. 1-2 чайні ложки на склянку окропу. Коріння лопуха їстівні у вареному, смаженому, печеному вигляді.

Вони смачніші, якщо їх перед піджаркою відварити в солоній воді. Повидло з лопуха. На один вага коренів лопуха беруть половину ваги листя щавлю. Дрібно ріжуть цю масу і варять до готовності (1-1,5 год) в невеликій кількості води. Повидло має оригінальний кисло-солодкий смак. Коріння лопуха можна варити в зупі замість картоплі. Приправляти листочками і стеблами за 10-15 хв до кінця варіння.

9. Озерний очерет. Прикоренева частину стебла їстівна як в сирому вигляді, так і в супах. Цибулини всіх видів лісових лілій їстівні. Висушені і потовчені вони можуть замінити борошно для приготування хліба. Водяні латаття (коріння) вживати тільки вареними. Попередньо подрібнити і вимочити протягом 6:00, міняючи воду. З ряски виходять прекрасні салати. Тільки треба добре промити.

10. Птицю можна приготувати швидко наступним чином: випатрати, посолити всередині, набити для смаку листям кульбаби і т. д. Обмазати пір'я глиною і покласти під вугілля багаття. Можна закопати в землю під багаття. Коли вогнище прогорить - їжа готова Глина відійде разом з пір'ям. Якщо птах ощіпана (або це шматок м'яса), можна загорнути в лопух, обмазати глиною і приготувати вищевказаним способом. Так само можна приготувати й рибу.

11. Якщо ви хочете зберегти птицю або рибу надовго, копаєте в землі дві ями, з'єднані один з одним. В одній розводьте багаття, в іншій вішаєте дичину. Вийшла коптильня. Перед копченням качку і рибу треба Просолов. «Посудом» для соління може послужити відкритий целофановий пакет. Просушіть: птицю -1 год, рибу -1 год. Розвісьте (або розкладіть) дичину, рибу на тому місці, звідки виходить дим, і розпалюєте багаття. Дрова не повинні бути з берези та хвойних дерев. Підійде тільки вільха та верба (пні, стовбури, гілки), для смаку можна в багаття підкинути свіже сіно, житню солому. Я не думаю, що в лісі зустрінеться яблуня або груша, але від цих дерев смак покращується. Качка і риба готова через 2 годинки

При гарячому копченні, коли дим близько від видобутку, весь процес займає менше часу. Береться відро, на дно кладуть тирсу з перерахованих вище дерев, відро ставиться на багаття, розвішується дичину, відро закривається небудь кришкою. Можна відварити качку і розвісити над багаттям, на диму. Для смаку - цілком прийнятно. На короткий термін (2-3 дні) рибу можна зберегти свіжою, якщо попередньо посипати її крупною сіллю, а потім загорнути в чисту ганчірку, змочену підсолодженим оцтом (2 шматки цукру на 0,5 л оцту.)

12. Зелені щі. Кропиву або щавель перебрати, добре промити, покласти у відро, залити гарячою водою, довести до кипіння. Воду злити, зелень віджати і дрібно нарізати. Цибулю нарізати часточками, підсмажити. Додати борошно і смажити ще 1-2 хв. Отриману заправку покласти у відро, перемішати, розвести гарячим м'ясним бульйоном, додати лавровий лист, перець і варити 5-10 хв. За 5-10 хв до закінчення варіння покласти кропиву або листя щавлю, сіль. На 1,5 кг м'яса - 1 кг щавлю або кропиви, 5 цибулин, 5 столових ложок борошна і 6 ложок олії.

13. Мисливська юшка. У киплячу воду (6-8 л) покласти кухоль крупи (кожної), молоде листя кульбаби, верхні листки борщівника, щавель і варити на слабкому вогні. Коли крупа почне розварюватися, додати картоплю, цибулю, часник, брусницю, трохи м'ясних консервів (краще свинячих), очищену дичину (тетерев, глухар, рябчик, куріпка), сіль. Через 30-40 хв додати лавровий лист, чорний перець.

14. Юшка в мішечку. Дрібну рибу загортають у чистий клапоть марлі. Зав'язують, вішають над казанком так, щоб мішечок опинився в окропі. Коли риба провариться, кладуть нову рибу. Виходить непоганий відвар. В нього кладуть шматки великої риби, картоплю, цибулю, сіль. Риба середнього розміру: чиститься, прив'язується під зябра до палички міцними нитками і опускається в окріп, як в мішечку. Коли риба звариться, м'якоть відпаде, а кістки залишаться висіти на ниточках.

15. Хліб можна приготувати в похідних умовах такий спосіб. Одну-дві ложки сухих дріжджів засипають у чверть кухля теплої води. Додають столову ложку цукрового піску і ставлять на 1-2 год у тепле місце біля багаття. Тісто замішують на воді (1 частина води на 4 частини борошна) і залишають на кілька годин. Готові коржі (а вони не повинні бути товще 1-2 см) ненадовго кладуть біля вогнища, щоб тісто піднялося. При відсутності сковороди можна пекти на камені. Борошно можуть замінити висушені і подрібнені корені іван-чаю; очерет озерний (багато є такого хліба не рекомендується); цибулини лісових лілій (всіх); пирій повзучий; вимочені, висушені і розмелені жолуді дуба і т. д. Якщо хліб зачерствів, загорніть його у вологу ганчірку і розмістіть над гарячим вугіллям багаття на 15-20 хв хліб стане як свіжий.

16. Напій з кропиви. Молоді стебла кропиви розтерти до появи густого зеленого соку, залити холодною кип'яченою водою, добре перемішати, процідити і додати цукор за смаком.
Розтерті молоді стебла кропиви посолити, поперчити і вживати як салат.

17. Морозиво зі снігу. Взяти тонкозернистий або свіжовипавший сніг, ретельно розмішати і розтерти зі згущеним молоком. Цукор, какао, фруктовий сік додають за смаком.

18. Березовий сік може на якийсь час замінити воду. Якщо випарувати березовий сік, то вийде (за складом і смаком, звичайно, не стовідсотково) цукор.

Воду також можна збирати з дерева під час дощу, якщо стовбур обмотати хусткою або правильно відокремити кору. Поліетиденовий пакет, надітий на живу гілку і зав'язаний, через якийсь час наповниться вологою: при жаркій погоді, в кінці світлового дня. Можна пити каламутну воду. Тільки треба знати, як її очистити.

Очищається так:
1. Покласти кристалик марганцівки до дуже слабкою рожевого забарвлення води, вода відстоюється близько години - потім воду можна пити.

2. 2-5 крапель йоду на один літр води (5%-ий розчин йоду) очистять воду, і після того, як вода відстоїться 20-30 хв, її можна пити.

3. Очистити воду можна і наступним способом. Треба взяти 100-200 г гілок молодий ялиці, смереки, сосни на відро води. Кип'ятити 30-40 хв. Потім туди ж кинути кілька шматків кори вільхи, дуба, верби чи берези. Кип'ятити ще 10-15 хв. Дати охолонути. Вийняти гілки і кору. Цю воду можна пити (окрім темного осаду на дні). Для таких же цілей придатна трава ковили, перекотиполя, деревію або польовий фіалки з розрахунку 200-300 г на відро води.

4. Якщо вода стояча і каламутна, її треба пропустити через фільтр, що складається з (зверху вниз): шару піску (10 - 15 см), тканини, деревного вугілля (20-25 см), тканини, гравію. Після очищення воду прокип'ятити протягом 10 хв. Дати воді відстоятися 45 хв - і можна пити.
Востаннє редагувалось Чет липня 19, 2012 8:00 am користувачем Сірко, всього редагувалось 2 разів.

Аватар користувача
Unforgiven
Лось
Повідомлень: 1782
З нами з: Сер червня 18, 2008 10:29 pm
Контактна інформація:

Повідомлення Unforgiven » Сер липня 18, 2012 10:00 am

Сірко писав: майте на увазі:


бачу поради вижить любой ценой зазубрені на 5 балів :lol:

якшо б всі туристи жерли всьо шо зловлять, то б в карпатах і хробаків вже б не було :lol:

Сірко признавайся! кіко ти вже знищив тварин птахів і жаб... :?:
ану бігом верни назад усьо в карпатський ліс :!: а то там крім туристів більше нікого не зосталося :twisted:
немає значення якою технікою ти робиш фотки, якщо в тебе не Nikon

Аватар користувача
Lubko
вар'ят
Повідомлень: 2908
З нами з: Пон березня 26, 2007 12:59 pm
Контактна інформація:

Повідомлення Lubko » Сер липня 18, 2012 12:03 pm

після автоматичного перекладання навіть з російської треба вичитати - відредагувати
вже далеко не смішний чорний гумор нових технологій

Сірко
Дослідник
Повідомлень: 71
З нами з: Пон квітня 11, 2011 12:36 pm
Контактна інформація:

Повідомлення Сірко » Сер липня 18, 2012 5:24 pm

Unforgiven писав:
Сірко писав: майте на увазі:


бачу поради вижить любой ценой зазубрені на 5 балів :lol:

якшо б всі туристи жерли всьо шо зловлять, то б в карпатах і хробаків вже б не було :lol:

Сірко признавайся! кіко ти вже знищив тварин птахів і жаб... :?:
ану бігом верни назад усьо в карпатський ліс :!: а то там крім туристів більше нікого не зосталося :twisted:

Негрів в роду не було, от і ненавиджу носити з собою великі баули, тарюсь завше по мінімуму. Готуюсь потихеньку до апокаліпсису, кажуть його з 2012 на 15 рік перенесли.
Нажаль ще не зазубрив усього списку, в мене блокнотик на такі випадки з собою (кого можна їсти а кого ні)
Голубів їв, жолуді їв, деяких жучків пробував, одного разу лося хотів спробувати, так він конем виявився, селяни мене тоді чуть не зїли. Трави різні жеру, сушу вдома. деякі курю.


Lubko писав:після автоматичного перекладання навіть з російської треба вичитати - відредагувати

Любко, будеш придератись, і тебе зїм. :twisted:
А коли пишеш на польсько-галицькому суржику то редагувати не треба? :lol:

Аватар користувача
Unforgiven
Лось
Повідомлень: 1782
З нами з: Сер червня 18, 2008 10:29 pm
Контактна інформація:

Повідомлення Unforgiven » Чет липня 19, 2012 9:13 am

хлопці, він зара нас всіх поїсть :!: Ааааааа.......
немає значення якою технікою ти робиш фотки, якщо в тебе не Nikon

Аватар користувача
bramms
Бувший
Повідомлень: 729
З нами з: П'ят березня 05, 2010 10:35 pm
Контактна інформація:

Повідомлення bramms » Вів липня 31, 2012 6:04 pm

Тут все просто - чим менше води в продукті і вища його калорійність/засвоюваність тим краще.

Класика то каші бо вони гарно наварюються, поживні, легко входять і виходять :) (окрім рису)
Але самою кашою то не феншуй харчуватись тому беруть до каші тушівки м'ясні. Зробити можна самому. Якщо руки з єдного місця а в горах жара - можна взяти сиров'ялену ковбасу, зберігається довго.

Взагалі все залежить від формату походу, на скільки, який темп, пора року. Також кожен любить щось своє. Ну і комусь влом тащити зайвих 100 грам а комусь 2-3кг туди-сюди погоди не роблять.

Одним словом всьо приходить з досвідом )
When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace. - Jimi Hendrix


Повернутись до “Спорядження”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість